Dag 18 – Overaller, grottor och mission

Hej! idag är det Samuel och Carl som skriver.

Idag började dagen med frukost som vanligt men redan efter morgonandakten så skulle vi åka på vår tur så vi fick lov packa våra grejer mellan frukosten och andakten. Idag skulle vi nämligen till grottorna med Mojo och Parne som var våra guider. Igår kväll fick vi prova våra overaller som vi skulle ha nere i grottan.

 

När vi kom fram var det fortfarande en bit kvar att gå till grottan vi skulle in i. På vägen berättade Mojo och Parne lite granna om hur man bland annat letar rätt på grottor på fjället. Man skulle leta efter kalksten i gropar där surt vatten hade frätt på kalken och efter en växt som heter Nordisk stormhatt som man tydligen kan göra droger av. Han berätta också hur grottorna blir till vilket också har att göra med surt vatten som fräter gångar i kalksten.

Den grottan vi skulle in i hette Östra jordbäcksgrottan. När vi kom fram så instruerade Mojo och Parne hur vi skulle gå/krypa i grottan. När alla hade bytt om och satt på sig overallerna så hade Mojo och Parne granskat grottan och konstaterat att det var alldeles för mycket vatten. Inne i grottan rinner det nämligen mycket vatten så vi kunde inte gå så långt som vi hade velat. Normalt så brukar man kunna gå i grottan i ca en timme men nu blev det bara några minuter. Vi gick i grupper eftersom några delade overaller och man inte kan vara arton pers i grottan samtidigt.

När alla, som tur var, hade kommit upp ur grottan så åt många resten av sitt fika de inte hade ätit innan de gick ner. Sedan gick några tillbaka till bilen medan några gick till Vita tunneln. Detta är en grotta som endast vi (som konfagrupp) har gått i och många tyckte den var roligare än Jordbäcksgrottan eftersom den hade en enklare gång att gå i till höger och ett litet område till vänster som var stort nog att sitta och fika inuti.

När vi alla kommit ut ur tunneln och åkt hem så hängde vi upp overallerna och sen var det dusch och bastu som gällde (med några besök på Ica) fram till middagen. Den var lite sen men det var inte mindre god för det. Ikväll serverades ris och någon god köttfärsgratäng. Sedan var det lektion. Då pratade André om hans resa i Burma och Thailand och gav oss lite perspektiv på våra fantastiskt bra förhållanden här i Sverige.

Nu har vi precis haft kvällsfika och andakt.

Tjolleroll!

/Samuel och Calle P

Det här inlägget postades i Dagbok 2017. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dag 18 – Overaller, grottor och mission

 1. Eva skriver:

  Så fina bilder och text! Inspirerande!
  Hur lång var vandringen upp till grottorna?

  • ledarAndré skriver:

   Området ligger 40 minuter från Hemavan och heter Kåtaviken. Vid parkeringen är det ca 3 km lättare vandring till ingången.

 2. Helena A skriver:

  Spännande! Och så snygga ni är i overaller och hjälmar ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.